Hul til hovedet
- Details
- Created on Monday, 11 August 2008 22:13
- Last Updated on Tuesday, 17 February 2015 12:36
- Written by Administrator
- Hits: 5489
Kan man gå ind i et maleri? Og hvad ville der ske, hvis man kunne?
Hul til Hovedet blev udviklet til kunsthallen Brandts i Odense, hvor den også blev vist første gang 3. februar – 28. maj 2006. Den blev set af 24.665 besøgende. Hul til Hovedet, er siden udstillet i Kunsthallen Nikolaj i København, på Silkeborgbad, i Øksnehallen i den gamle kødby i København og på Naturama i Svendborg.
Udstillingen er i alt set af ca. 100.000 besøgende – primært skolebørn. Udstillingen kan stadig lejes helt eller delvis. Det er en stor udstilling der kræver en del plads, og den skal bygges op med håndværkerhjælp, men kan tænkes ind i bygninger og forskellige sammenhænge efter behov. Udstillingen kan også købes.
Med huller i kæmpestore farvestrålende malerier, og trapper på bagsiden bliver tilskueren bogstavelig talt bragt ind i billedet.
Carl Quist-Møller har malet 20 gigantiske malerier som man bliver en del af, når man stikker hovedet igennem udskårne huller og ser sig selv i spejlet overfor.
Barnet føler sig frem i mørket, lytter til musikken og kravler op af de bløde stofbetrukne trin. Barnet stikker nysgerrigt hovedet igennem hullet og ser nu et farvestrålende spejlbillede med sit eget ansigt integreret midt i maleriet. Dette er begyndelsen til en historier de så selv må digte færdig.
Forældre eller legekammerater fotograferer med deres mobiltelefoner fra ydersiden. De sender billederne til hinanden og griner. De stiller spørgsmål og finder forskellige svar.
I et hjørne ligger der sækkepuder og høretelefoner, her flyder andre børn imens de lytter til nogle af Carls historier, historierne har forbindelse til malerierne.
Skitseplan af udstillingen som den var var udstilliet på Brandts, det kan måske give en idé om størelsen.
Tidligere pressetekst for udstillingen:
Udstillingen Hul til Hovedet har siden 2006 glædet mere end 100.000 børn og voksne. Skønne malerier, svingende djanzz-musik og gode røverhistorier skaber tilsammen et univers, hvor Carl Quist-Møller med varme og humor demonstrerer sin evne til at vende alting på hovedet.
Børn og unge bombarderes med billeder, men de fleste billeder har klare hensigter og formål. Billeder bringes ofte i en lineær visuel fortælling, med færdig tænkt moral eller pointe, underholdende eller med kommercielle hensigter - en historie der sælger et produkt og giver afsenderen et økonomisk overskud.
Historien i et computerspil er måske interaktiv og der kan vælges forskellge veje, og der stiller opgaver, som træner eller stimulerer hjernen, men alle løsningerne er stadig færdig tænkt af en voksen.
Med kunst kan man starte en tanke, en gnist der starter beskuerens egen historie, en enkel åbning, et spørgsmål, en stemning - derefter overlades fortællingen, løsningen eller pointen til beskueren.
Udstillingen Hul til Hovedet er mit forsøg på at tænde en sådan inspirationsgnist til børn, med interaktiv billedkunst.
Hvis næste generation skal skabe nye historier og løsninger, skal vi udfordre og skabe rum til det nysgerrige barns egen fantasi.
På toppen af tidligere generationers erfaringer skal vi bygge de næste sten til evolutionen.
Download plakaten i høj opløsning her
"Som supplement til udenadslæren har vi brug for at
stimulere børns fantasi og træne innovationen..!"